U Samoboru je jučer održana tradicionalna i 32. po redu Samoborska salamijada. Na ovoj međunarodnoj manifestaciji svoje proizvode ponudili su proizvođači domaćih suhomesnatih proizvoda iz brojnih zemalja, a i naš Tomislavgrad je po sedmi put zaredom imao svoje predstavnike. Naime, u udruzi „Duvanjski kobasičari“ doznajemo da je Drago Krišto – Trgo osvojio zlatnu šajbu (zlatnu medalju) za kvalitetu svojih suhomesnatih proizvoda, a istom medaljom nagrađen je i Bože Radoš Boća, dok su srebrnu šajbu (medalju) osvojili Marko Jurčević i Ivan Mladina.

Valja istaknuti da su predstavnici udruge „Duvanjski kobasičari“ po prvi put sudjelovali  u međunarodonome ocjenjivanju salama na kojoj se ocjenjivalo 216 uzoraka te su ovom prigodom stekli mnoga saznanja, kaže nam predsjednik ove udruge Marko Jučević. U ocjenjivačkoj komisiji bili su članovi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i BiH, a među njima Željko Jurić, Drago Zrinušić i Marko Jurčević iz Tomislavgrada.

Na spomenutoj manifestaciji sudjelovao je i predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović.

Podsjetimo, Samoborska salamijada je međunarodna manifestacija na kojoj se njeguje izvornost i tradicija. Ujedno je natjecateljskoga karaktera u kojoj se proizvođači hobisti i profesionalci nastoje dokazati kao vrsni majstori u proizvodnji salame.

– Pred nama je i kongres salamera koji će se 26. travnja održati u Pečuhu. Bit će to ujedno i treći kongres salamera Europe na kojoj će po prvi put sudjelovati i Bosna i Hercegovina kao nečlanica EU- a, izjavio je za Tomislavcity Marko Jurčević, zadovoljan što na ovakav način naši ljudi promiču i čuvaju tradiciju svoga kraja.

 

Čestitamo!

Z.S.Tomislavcity