Korupcija u javnim nabavkama u BiH se mjeri milijunima, a razmjere se najbolje vide ako se zna da su one jedan od najvećih dijelova ekonomske aktivnosti u zemlji s tri milijarde KM (1,5 milijardi eura) godišnje, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nancy Eslick, direktorica američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za BiH. Upozorava i na to da BiH mora ozbiljno nastaviti i borbu protiv trgovine ljudima, jer joj i dalje prijeti otkazivanje pomoći. ”COVID-19 pogađa svakog građanina u BiH i ne prihvaća etničke ili geografske podjele i zahtijeva odgovor svakog građanina.

Od početka našeg rada USAID i State department su uložili 1,3 milijarde dolara u borbu protiv pandemije, pomoć u 120 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH. USAID je osigurao više od 2,2 milijuna dolara kako bi pomogao Bosni i Hercegovini da odgovori na izbijanje pandemije COVID-19 i zaštiti svoje građane.

Naša pomoć u financiranju u slučaju nužde pomaže BiH da pripremi laboratorijske sustave, aktivira pronalaženje slučajeva, njihovo praćenje, podržava stručnjake u odgovoru i pripremi, podiže javnu svijest i uključenost zajednice, kao i jačanje prevencije, te aktivnosti na odgovor u zajednicama u BiH koje su pod najvećim rizikom. Želim da Vas uvjerim da USAID pomaže mnogo više nego što je to samo financijski. Pružamo tehničku pomoć, održavamo treninge, jačamo kapacitete, jačamo zdravstvene sustave, ali i lijekove koji spašavaju živote. Krizne situacije, kakva je danas pandemija, demonstrira iskreno prijateljstvo među državama i ljudsku volju da pomognu jedni drugima. Nažalost, nije neuobičajeno za neke grupe da ovo turbulentno vrijeme iskoriste za privatno bogaćenje” navela je

Eslik. Borba protiv korupcije je, kako ističe, jedan od top prioriteta, ne samo za USAID, nego i za građane BiH također.

abcportal.info