Hrvatsko iseljeništvo je dalo mnoštvo hrvatskih nogometaša, ali i nogometašica o kojima se, za razliku od poznatih nogometaša, malo pisalo. Ona o kojoj bi se moglo pisati znatno više nego dosad je Nina Ćurić, juniorke SV Hòngg Zürich iz istoimenog kvarta u Zürichu, piše Fenix-magazin.de.

Nina Ćurić, koja je rođena 2006. godine, dolazi iz poznate hrvatske nogometne obitelji Ćurić iz Züricha. Njen otac, Robert Ćurić, bivši je nogometaš Jedinstva iz Bihaća te dugogodišnji igrač i uspješni trener Croatije iz Züricha, a sada je trener u klubu Sport Sef. Očevim stopama krenuo je i njegov sin Marco Ćurić, mladi U18 hrvatski reprezentativac koji brani boje FC Zürich.

Nina je nogomet počela igrati u E-juniorima svog sadašnjeg kluba u kojem igra već čest godina. Kao vrlo talentirana nogometašica, Nina je sa svojih 14 godina članica B-juniorskog sastava SV Hòngg Zürich.

Iako najmlađa, Nina je prvi strijelac u svojoj ekipi. Dešnjakinja je i odlično igra glavom. Uzor u ženskom nogometu joj je igračica USA Alex Morgan. Od muških nogometaša sviđa joj se kako igraju Luka Modrić, Cristiano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović. Kao i na nogometnom terenu uspješna je i u školi, gdje je dobra učenica.

Želja joj je napredovati kao što napreduje njen stariji brat Marco. To će se vjerojatno i dogoditi, jer Nina već ima ponude od većih klubova u Zürichu. No, njen otac Robert, koji brine o njezinoj i sinovoj karijeri, smatra kako je još prerano za promjenu kluba jer Ninin sadašnji klub SV Hòngg Zürich pruža dobre uvjete za mladu igračicu, koja u svojoj dobi treba slobodu igre i samodokazivanja, što je potrebno za stjecanje samopouzdanja.

Za kraj dodajmo kako je obitelj Ćurić podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Iako su i otac i majka rođeni u Bihaću, Ćurići dolaze iz Prisoja na Buškom blatu. Odonud je Markov i Ninin djed, a Robertov otac, najprije odselio u Bihać da bi potom s obitelji preselio u Švicarsku.

Fenix-magazin/SIM/Ivan Barišić