Kupreška visoravan prva je pomisao za ljubitelje zime. Iako za zimske sportove još uvijek nema dovoljno snijega, očaravajuća priroda u bijelom dovoljan je razlog za posjet ovom kraju. Također, šetnja s najmilijima u zimskom ozračju, šalica toplog napitka pored prozora s pogledom od kojeg zastaje dah ili pak domaća kupreška gastronomska ponuda – samo su dio onog u čemu već sad možete uživati.

Mi smo ovih dana, posjet Kupresu iskoristili za razgovor s prvim čovjekom nadaleko poznatog zimskog sportsko-rekracijskog centra „Adri  Ski“ Kupres. Iza, između ostalog, četiri skijaške staze dužine 12,5 kilometara, hotela, motela, restorana, ali i brojnih drugih popratnih sadržaja jedno je ime, Zvonko Bagarić – Ćagić. Čovjek je to o čijim sposobnostima najbolje govore njegova djela, no, kako nam je sam rekao, organizacijske vještine koje posjeduje, u radu su mu uvelike doprinijele, piše Abcportal.info.

Njegov rad doprinio je, između ostalog, preuzimanju i podizanju ovog Centra, ali i činjenici kako je Kupres postao zimsko turističko središte. „Zvonko, ovo ne može napraviti nitko nego ti!“,  kroz smijeh se prisjetio Ćagić riječi svojih prijatelja. Bilo je to 2001. godine, u vrijeme prije odluke o preuzimanju centra „Adria Ski“.

„Nikad prije nisam bio skijaš, no, pažnju su mi privukle riječi mojih prijatelja. U poslu sam cijeli život, sad već četiri desetljeća, od malih obrta i zanatskih zadruga do poduzeća. Za mene je ovo predstavljalo izazov pa sam odlučio – prijavio sam se na natječaj i danas smo uz brojne uspone, padove, krize i izazove, tu gdje jesmo.“

Jeste li znali kako su prije Olimpijade u Sarajevu održane male Zimske olimpijske igre na Kupresu?

Od tada, sad već davnih ’80-tih godina, na Kupresu postoje skijaške staze i hotel „Adria Ski“. No, rat je i ovdje učinio svoje. Zvonko je, kako nam kaže, došao gotovo na samo zgarište. Ubrzo je, zbog sve blažih zima i manje količine snijega, uvidio kako ulaganje u infrastrukturu nemaju smisla bez prethodno napravljenog umjetnog zasnježivanja.

„Umjeno zasnježivanje, uz temperaturne uvjete“, razlog je što naši gosti mogu skijati i kada na drugim mjestima nema snijega. Nakon toga, instalirali smo četverosjede, izgradili još objekata s popratnim sadržajima, zaposlili ljude…, od tada pa do danas radimo u petoj brzini.“

Da je uistinu tako, uvjerili smo se i sami. Naš posjet Zvonku je prekinuo u obilasku radova koji se izvode u ovom zimskom turističkomm središtu. Riječ je o novom hotelu „Jezero“ s 82 ležaja i restoranom od 300 mjesta, koji bi se trebali otvoriti ove sezone. No, to nije sve. Ne može se, kaže, raditi tri mjeseca i živjeti preostalih devet.

„Uz zimski radimo na kompletiranju ljetnog turizma. Uz pomoć lokalne zajednice, izgradili smo tri sportska terena s popratnim sadržajima, a iduće godine planiramo još četiri. Idealne prirodne uvjete koje imamo, iskoristit ćemo i za podizanje na višu razinu, između ostalog, paraglajdinga i biciklizma“:

Poštenje je osnovni preduvjet za uspješan biznis, kaže Zvonko, a uz to svakako zdravlje, radna navika i upornost. Iako u svom poslu u velikoj mjeri, između ostalog, ovisi i o nepredvidivosti vremenskih uvjeta, iako kriza i financijska opterećenja i danas ima, “Adria Ski” je, dodaje trenutačno stabilan.

Posjećuju ga turisti iz brojnih europskih zemalja, ali najčešće gosti iz Dalmacije, Hercegovine i Republike Srpske. Uz pola manje cijene nego u zemljama inozemstva, gosti u ovom zimskom centru mogu uživatu u vrhunskoj prirodnoj i gastronomskoj ponudi.

Za doček Nove Godine, koji se tradicionalno organizira, sve je odavno rasprodano, dok se za službeno otvorenje skijaške sezone čeka se na više snijega ili niže temperature – što će, nadaju se, biti vrlo brzo.

 

Abcportal.info